Aandachtspunten

Niet te vergeten vooraf:

Ga eens ter plaatse kijken wat er allemaal aanwezig is op de gekozen kampplaats:

 • het aantal slaapkamers, het keukengerief, ...
 • Zoek uit hoe je van het station naar de kampplaats kunt gaan of welke andere vormen van transport er mogelijk zijn..
 • Zoek op voorhand uit waar de bakker, de winkel, een slager,… is. Als je op voorhand laat weten dat je komt, kan je misschien nog een korting regelen. Dit zal wel enkel bij kleine zelfstandigen kunnen, grote winkelketens kunnen dit niet zo gemakkelijk regelen.
 • Bij eventuele ongevallen of andere lichamelijke problemen is het beter dat je weet waar naartoe te gaan. zoek dus zeker op voorhand al een huisarts op, kijk zeker naar wie er in die periode van wacht is, waar het dichts bijzijnde ziekenhuis gelegen is en waar de je een apotheek vind.
 • Het is zeer belangrijk dat de politie en brandweer op de hoogte is van jullie komst. Ga er dus zeker langs en noteer hun nummers. Als jullie graag een kampvuur houden, is nu het moment om aan de brandweer te vragen of het al dan niet mag. Bij de politie is de kans groot dat je een deelnemerslijst moet afgeven. Zo kunnen ze gemakkelijk ouders contacteren als er iets ernstig zou gebeuren. Laten we hopen van niet, maar je weet maar nooit. Daarbij kunnen ze je ook inlichten in de lokale situatie. Er zijn al verschillende gemeenten, vooral in Wallonië, waar er strengere regels zijn voor kampen, dit komt omdat ze in het verleden al veel negatieve ervaringen hebben gehad met andere jeugdbewegingen die in die streek op kamp zijn geweest.
 • Ga naar de toeristische dienst. Wie weet kan je nog een interessante uitstap doen.

Wil je in Vlaanderen in een bos spelen, dan moet je dat op voorhand vragen aan de boswachter, enkel bij speelbossen (duidelijk aangeduid) heb je geen toestemming nodig.

 1. Ga naar www.bosspel.be
 2. Kies optie jeugdwerker.
 3. Kies: “Zoek je boswachter” en vul de gemeente in van de kampplaats.
 4. Dan krijg je naam en GSM nummer van de boswachter van die gemeente.
 5. Neem contact op en maak afspraken.

Wil je in Wallonië in een bos spelen, dan moet je toelating vragen aan het cantonnement, daarvoor moet je default een formulier invullen.

 1. Dit formulier kan je default hier vinden.
 2. Kies optie jeugdwerker.
 3. Kies: “Zoek je cantonnement” en vul de gemeente in van de kampplaats.
 4. Dan krijg je het adres van je cantonnement.
 5. Stuur het formulier op, je krijgt voor de kampen normaalgezien bevestiging.
 6. Laat de bevestiging op zich wachten? Bel of mail dan naar het cantonnement.

Duurzaam op kamp

Als je brandhout sprokkelt, probeer dan niet altijd op dezelfde plaatsen hout te rapen. Spreid je sprokkelactiviteiten over een grotere oppervlakte in plaats van één plek volledig leeg te roven. Dood hout is immers belangrijk voor het leven in een bos.

Vraag aan je leden om een boterhamdoos en een drinkbus mee te nemen. Op die manier spaar je heel wat afval uit.

Let kritisch op de verpakking van de producten die je koopt:

 • Koop zo weinig mogelijk aluminium-, blik-, brik- en plastiekverpakkingen.
 • Kies indien mogelijk voor glazen flessen met leeggoed, die kan je terugbrengen naar de winkel!
 • Koop eieren los of op een karton. Neem zeker geen isomodoosjes.

Vermijd spelen en activiteiten die veel afval met zich meebrengen.

Sorteer afval zoveel mogelijk en zorg dat het gescheiden naar het containerpark wordt gebracht. Zorg voor goede voorzieningen om afval te sorteren. Werk ook een regeling uit om het afval naar het containerpark te brengen. Sorteer je afval in de volgende fracties:

 • Papier en karton: tijdschriften, kranten, papieren verpakkingen, reclamedrukwerk, enveloppen,… GEEN stickers, papieren zakdoekjes en servetten, broodzakken,…
 • PMD= Plastiek, metaal en drankkartons: drankflessen (PET en PVC), plastic flessen van afwasmiddel, conservenblikjes, drankblikjes, kroonkuren, deksels van bokalen, drankkartons (volledig leeg en uitgespoeld),… GEEN vervuilde plastic, harde plastic; bekertjes, yoghurtpotjes, botervlootjes, plasticfolie, aluminiumfolie, spuitbussen van verf, verfpotten, batterijen…
 • GFT = Groente-, fruit- en tuinafval: etensresten. Informeer of er op je kampplaats een composthoop aanwezig is.
 • KGA= Klein gevaarlijk afval: verf, vernis, lijm, batterijen,…

Als er op het kampterrein te weinig vuilnisbakken staan, kunnen sommige deelnemers in de verleiding komen om hun afval lukraak weg te gooien. Door voldoende vuilnisbakken te plaatsen, kan je dit probleem gemakkelijk vermijden.

Neem één of meerdere vuilniszakken mee als je op tocht gaat.

Om de toiletten te kuisen, kan je azijn gebruiken in plaats van detergent. Gewoon een nachtje laten intrekken, borstelen en klaar! De gewone schuurmiddelen zijn erg vervuilend en belastend voor het milieu.

Beperk het gebruik van elektriciteit op kamp:

 • Koffie kan je bijvoorbeeld met de hand opschenken (verbruikt tweemaal minder energie dan een koffiezet). Giet daarna de koffie onmiddellijk in een thermoskan, zo blijft de koffie zonder extra energie lekker warm.
 • Doe de verlichting uit als het niet nodig is.

Op kamp verbruik je heel wat water: voor het koken, om je te wassen, voor waterspelletjes,… Probeer zuinig om te springen met water en de waterverontreiniging te beperken.

Verminder de hoeveelheid spoelwater van de toiletten. Deze verbruiken bij elke spoelbeurt 10l schoon water. Je kan de hoeveelheid water verminderen door in elk reservoir een baksteen of een volle pet-fles te leggen.

Mijd lawaaierige nachtspelen. Respecteer de nachtrust van de omwonenden en de natuur.

Wanneer je materiaal koopt, kies dan voor degelijke, duurzame spullen die een lange tijd meegaan.

Afgedankte spullen kunnen een tweede leven krijgen op kamp. Voor je kampdecor kan je een kringloopwinkel binnen lopen of een rommelmarkt bezoeken. Je vindt er de meest verrassende spullen aan lage prijzen.