Onderwijs is niet gratis!

  • Wie zag het nieuws over de hoge kosten in september voor nieuwe schoolboeken?
  • Wie las de artikels over de invloed van media, maatschappij en ouders op onze studiekeuze?
  • Wie is het beu 8u op schoolbanken te zitten en nog eens 2u huiswerk te moeten doen?
  • Waar begint ons sociaal leven?
  • Wie is het beu om minderwaardig te worden behandeld enkel omdat ze een bepaalde studierichting volgt?

Jij hebt een mening! En samen klinkt deze mening sterker!

Op 21 en 22 november leggen we onze stemmen en ervaringen samen!

Wat beleef jij?

We mogen of kunnen onze studierichting niet kiezen!

Met mijn ouders kon ik daar niet over klappen. Die wouden per se dat ik ASO deed. Misschien dachten ze dat dit mij gemakkelijker werk zou opleveren? Mijn twee zussen deden dat ook, dus moest ik volgen. Voor hen was TSO zakken, en ik mocht niet zakken!

“Ze zouden ons beter moeten informeren. Dat is ook het probleem van het middelbaar, als je er aan begint, sta je daar allemaal niet bij stil, wat je later wil doen enz. Je bent te jong, en tegen dat het zover is, is het te laat.”

Jongeren van BSO en TSO zijn minder waard dan ASO!

Ik merk dat er grote onwetendheid is bij veel mensen. Sommigen denken automatisch dat je achterlijk bent omdat je TSO doet. Ah ja, gij doet technische, dan ben jij minder begaafd dan ik. Zelfs bij vrienden merk ik dat. Ik vind het goed dat ze een systeem aan het doorvoeren zijn waarbij dat onderscheid zou worden weggewerkt. Momenteel worden we echt in hokjes geduwd. Toen mijn broer naar het eerste middelbaar ging, was hij de enige van zijn vroegere klas die TSO ging doen. Die gast wordt uitgesloten van de rest, terwijl die dat gewoon wou doen omdat die dat interessanter vond.

Wat er nu gebeurt: als je goed bent in wiskunde en wetenschappen, dan ga je naar ASO wetenschappen gaan studeren. Doe je het daar niet goed, dan zak je naar industriële wetenschappen. Iemand van mijn klas vertelde mij hoe teleurgesteld zijn moeder in hem was omdat hij heeft moeten zakken naar IW. In andere richtingen vinden ze dat ook spijtig, dat mensen zo neerbuigend doen over technische. Maar bij ons in IW is dat nog wel erger, omdat wij zo dicht bij ASO liggen en het niveau hier zeker niet mag onderschat worden. Bijna iedereen uit onze richting gaat hierna voor ingenieur, dat zegt toch wel iets.

Onze stages zijn slecht begeleid en we leren niets!

Mijn leerkracht, ik en iemand van de stageplaats moesten samen zitten om mijn stage te bespreken. Maar ze is gewoon niet komen opdagen. Ze heeft mij 's avonds om 9 u een bericht gestuurd: “Sorry, ik ben er niet geraakt. Kan je dat laten weten aan de stageplaats en zeggen dat ze de papieren zelf invullen?” Zonder overleg. Die maandag heb ik mijn papieren afgegeven aan de stage en zij heeft die week dan nog naar mijn stagebegeleidster gebeld om het te bespreken. Zij vullen in wat ze willen. Vorig jaar was ik gebuisd. Op mijn rapport zag ik dan altijd dat mijn punten niet goed waren. Op mijn stage zeiden ze dat ik het goed deed. Mijn stagebegeleider van school, heb ik nooit gezien op mijn stage. Maar toch heeft hij me gebuisd. Nee, ze hebben nooit mijn werkpunten gezegd.”

Onderwijs is niet gratis!

Toen ik in maart van 4e jaar vroeg of er een 5e jaar kwam, bleek dat het niet door het bestuur geraakt was. Ze hadden plots geen financiële middelen meer. Dus ofwel bleven we daar en deden we grootkeuken of we moesten toch naar een andere school om restaurant-keuken te volgen. Volgens mij wisten ze dat al in het begin. Ik wou dan naar de Groene Poorte, maar daar hebben wij geen geld voor. En om die studietoelage te veranderen, is ook weer een hele heisa. Dus heb ik grootkeuken gedaan, maar ik haat dat echt. Ik haatte het toen al in het 4e en nu zit ik voor de rest van mijn leven in.

Het is gewoon te veel!

Mijn punten voor wiskunde in het eerste semester waren niet goed. Daardoor kreeg ik zaterdagregime. Ik moet dus elke zaterdagochtend van 9u tot 12u naar school om extra oefeningen te maken, met 1 leerkracht die gewoon zegt dat we moeten stil zijn, begeleiden doet hij niet. Hierdoor mis ik mijn atletiektrainingen en dat vind ik wel spijtig. Als ik op maandag mijn oefeningen afgeef, kijkt hij daar eens snel naar. Daar leer ik eigenlijk ook niet veel uit. Ik ben dus dan gestopt met turnen omdat ik er geen tijd meer voor heb. Ik geraak gewoon niet rond. De leerkracht zegt gewoon: 'vandaag is het hoofdstuk afgerond, morgen toets'. En dan moeten we dat allemaal maar klaar zien te krijgen op één avond.”

Is je interesse al gewekt?

Schrijf je zo snel mogelijk in voor de eerste bijeenkomst met jongeren van heel Vlaanderen en Brussel. Doe dat door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarbij je je naam en afdeling vermeldt. We kijken er alvast heel erg naar uit

Algemene info

Start: zaterdag 21 november 2015 om 10u aan het station van Brussel-Centraal. Wij wachten jullie daar op bovenaan de trappen van de inkomhal.(loketten)

Overnachting: Jeugdherberg in Brussel.

Einde: zondag 22 november 2015 om 16u.

Kostprijs: persoonlijke bijdrage

Wat neem je best mee?
  • Gerief voor 1 overnachting
  • Wat zakgeld voor 's avonds in de bar en de persoonlijke bijdrage
  • Geen slaapzak nodig, wij overnachten in een Jeugdherberg
  • Materiaal (foto's, filmpjes, spandoeken, …) van je activiteit over school!

Zit je nog met vragen? Neem zeker contact op met je vrijgestelde.

Voorbereiding van de Symbolische Actie op 20 februari 2016

Op het weekend van 21 en 22 november zullen we niet alleen uitwisselen over onze eigen verhalen en activiteiten, we gaan ook de Symbolische Actie van de campagne voorbereiden. Net zoals voor onze campagne 'gevolgen van echtscheiding voor jongeren' bereiden wij samen een Symbolische Actie voor waarop al jullie werk samengebracht wordt in één groot KAJ-moment. Samen met de ondersteuning van andere organisaties werken we aan onze boodschap die we die dag willen verkondigen.

Hopelijk mogen we jullie daar verwachten!

 

Plaats reactie