Terreurniveau 4

Kajotters vanuit heel Vlaanderen kwamen op 21 en 22 november samen in Brussel om te werken rond de campagne school. Net dat weekend werd Brussel een belegerde stad: terreurniveau 4, politie en leger op straat. Voor iedereen een bevreemdende ervaring. We moesten ouders en soms ook beetje onszelf, overtuigen om niet toe te geven aan de angst. Het kennismakingsspel moesten we laten varen, gek doen op de grote markt was plots geen optie meer. Maar voor de rest hebben we gedaan waar we voor gekomen zijn: werken aan verandering en laten ons door niets of niemand tegen houden.

Wij willen een standaardreglement, dat in alle scholen hetzelfde is!

Praktijk(richtingen) worden minder gewaardeerd.

Laurence: Bij ons op school mochten BSO, TSO en Humane wetenschappen niet mee op kijkdag naar de universiteit. Ze gingen er zomaar vanuit dat wij niet gaan verder studeren, niemand die ons iets gevraagd heeft! Wij willen een herverdeling van de onderwijsvormen. We willen niet dat de ene richting beter wordt aanzien dan de andere. Wij willen niet dat iemand wordt uitgelachen over welke richting ze doen. Respect voor ieder zijn talenten!

Schoolregels en straffen zijn absurd.

Simon: Als je een paar keer te laat komt, krijg je strafstudie. Maar dat is op zaterdag en dan heb ik weekendwerk. Alsof dat niet belangrijk is, Een schoolweek duurt 5 dagen en geen 6! Wij willen dan ook dat er een standaardreglement komt, met duidelijke regels die in alle scholen hetzelfde zijn. Strafstudie mag enkel van maandag tot vrijdag en weekend moet weekend blijven.

School kost te veel geld.

Ben: We gaan op eindejaarsreis naar Londen voor 2 dagen, dat kost €216. Dat vind ik al absurd veel! We hadden voorgesteld om croque monsieur te verkopen om het voor iedereen wat betaalbaar te houden. Maar dat mocht dan niet eens! Wij willen een school dat zelf geld inzamelt om de activiteiten goedkoper te maken voor de leerlingen, zodat iedereen mee kan. Ze moeten ook goed nadenken voor ze vragen om materiaal aan te kopen, zodat we geen onnodige kosten maken.

Schoolwerk is moeilijk te plannen, mede door slecht gebruik van Smartschool.

Justine: Om half 11 kwam er op Smartschool nog een melding dat we volgende dag toets hadden, ik heb het niet meer gezien. Dus ik heb dan onvoorbereid die toets moeten maken. Nochtans zijn er afspraken dat ze zoiets 3 dagen op voorhand moeten aankondigen, maar die regels volgen ze niet. We willen dat er overal duidelijke regels zijn rond het gebruik van Smartschool, dat die gevolgd worden en dat ze ook te controleren zijn.

Het was leuk om weer zoveel nieuwe mensen te leren kennen. Zaterdagochtend was nog wat onwennig omdat ik maar één iemand kende. Maar met de kennismakingsspelletjes was het ijs snel gebroken. Tijdens de avond in de bar: iets drinken, wat dansen, onnozel doen en praten over van alles en nog wat, dat vond ik nog het leukste!

Kim

Op zaterdagavond hebben we het spel gespeeld dat Laurence in haar afdeling heeft gedaan. Er waren superactieve en originele opdrachten: trappen lopen, twister, mummies, zingen. Op het einde hadden we allemaal op een leuke manier nagedacht over studiekeuze, dromen en straffen. Ik zie het al helemaal zitten om in de kerstvakantie hier een eigen versie van te spelen in mijn eigen afdeling!

Justine

De activiteiten waren echt wel leuk om samen te doen, we hebben veel van elkaar geleerd, dingen die we kunnen gebruiken om activiteiten te doen rond het thema. De activiteiten hier waren tof en pijnlijk, ik heb heel veel gelachen, maar ik heb er vooral veel energie van gekregen.

Ben

Het leukste vond ik het spel met de ballonnen, we hadden allemaal op een ballon geschreven wie onze droom in de weg stond en die mochten we dan kapot trappen van elkaar. Hierna vergeet ik nooit meer wat we bedoelen met 'tegenover wie willen we dit bekendmaken?'

Boris

We moeten met meer zijn!

Met dromen alleen komen we er natuurlijk niet. Op de volgende bijeenkomst op23 januariwillen we met 30 jongeren zijn, daarom nemen we elk minstens 1 gemotiveerde jongere mee. We willen een sterkere boodschap, daarom willen in totaal 200 jongeren aanspreken over hun ervaringen op school. Niet enkel met jongeren in onze eigen afdeling, maar ook met onze vrienden en vooral onze klasgenoten, want zij maken toch hetzelfde mee. Daarom gaan we een activiteit in onze eigen afdeling doen, en met de regio een spel in elkaar steken waarop de pers uitnodigen.

Ready, set, go!

in rechte lijn naar...20 februari!

We maken aan heel Vlaanderen en Brussel bekend wat er anders moet op school. Met z'n allen zullen we eisen dat ouders, de minister van Onderwijs, politici en directies naar ons luisteren. We verwachten iedereen daar om deze boodschap te versterken:. Waarom? Omdat je de problemen zelf meemaakt, omdat je het niet oké vindt en omdat je het als echte Kajotter niet kan missen. Jongeren die (nog) niet in de KAJ zitten moeten naar daar komen, want zij maken dit ook mee. We zorgen ervoor dat iedereen wel móet luisteren naar ons door met minstens 500 jongeren zijn. Vrienden, klasgenoten, Kajotters, de Vlaamse Scholierenkoepel, Chiro, Scouts, en de KSA uit het dorp: iedereen overtuigen we om ons te komen steunen.

Na 20 februari zullen ze niet meer vragen: 'KAJ wat is dat?', maar zullen ze zeggen: 'ah ja KAJ!'.

Zet het in je kalender, verzamel al maar massa's toeters en bellen, we zien elkaar daar!

Plaats reactie