U onderwijs is ni wijs

Afdrukken

De krantenkoppen waren niet mis te verstaan. 'KAJ jongeren klagen schoolregels en werklast', 'Smartschool verpest onze vrije tijd', 'smartschool doet druk op leerlingen en leraars enorm toenemen', verpest Smartschool de vrije tijd van kinderen?'

Maar ze vertellen zeker niet alles. 100 jongeren kwamen op zaterdag 20 februari samen om de boodschap luid te verkondigen op een fantastisch creatieve manier.

De voorbereidingen

Al maanden zijn onze afdelingen bezig met het verzamelen van straffe voorbeelden, het bekendmaken van de problemen en motiveren van jongeren om ook op te komen voor hun rechten. De laatste maanden schakelden we nog een versnelling hoger, in rechte lijn naar de scholierenmars lieten alle regio's hun creativiteit los op het thema. Door samen creatief te zijn, konden we dit thema nog verder uitdiepen. Discussiëren over de juiste slogan zorgde ervoor dat honderden jongeren beter inzicht kregen.

De Westhoek, Kortrijk, Gent-Eeklo, Waas en Dender, Aalst-Oudenaarde gingen voor 'we krijgen minder waardering als we kiezen voor een TSO of BSO-richting'. Gepimpte winkelkarren en een rollende Hilde Crevitsen gaven het thema de nodige uitstraling.

Brugge-Tielt, Roeselare-Oostende, Kamelejon vertegenwoordigden 'school is te duur', Brussel werd daardoor tijdelijk een 'zone kosteloze school' door middel van een sterke sticker-actie.

Merchtem-Londerzeel, Limburg, Halle-Asse-Ternat en Brussel gingen voor het thema 'het is teveel en te zwaar'. Dit maakten ze duidelijk door een grote blok voor te slepen als slaven van hun schoolwerk.

Enkel nog de toeters, fluitjes, vlaggen en trommels verzamelen en iedereen was klaar voor de scholierenmars. Tientallen jongeren nodigden hun klasgenoten en vrienden uit of spraken jongeren op hun school aan.

De scholierenmars vertegenwoordigt op deze manier de mening van honderden extra jongeren. Jongeren die het eens zijn met onze boodschap, maar er zelf niet konden bijzijn.

De mars – samen op weg naar de school van morgen

Niet alleen in Brussel werd er die dag beweging gemaakt. Gent Sint-Pieters stond even op zijn grondvesten te daveren toen alle West- en Oost-Vlaamse Kajotters samen kwamen op het perron. De spandoeken, megafoons, slogans trokken de aandacht waardoor de mensen zelf vroegen waarom we gingen betogen. Die kans lieten we dan ook niet liggen om onze boodschap te verkondigen.

Bij aankomst in Brussel stond ons een opzwepend sfeertje te wachten: slogans oefenen. 'druk, druk, druk, onze hobby's naar de ruk', Onze songtekstenkennis bijschaven: 'u onderwijs, da is ni wijs!(denk op het ritme van oh, when the saints). Nog voor we vertrokken zat de sfeer er al goed in! De hele weg naar het ministerie van Onderwijs kon heel Brussel dan ook horen waarvoor we daar waren. Ze konden ook zien dat jongeren op een creatieve manier durven opkomen voor waar ze in geloven!

                                                                                                               

Jongeren aan het woord!

Haike, Ben, Margo, Laurence, Fedde en Kim herhaalden op een creatieve en interactieve manier nog eens luid en duidelijk de boodschap, zodat het voor iedereen verstaanbaar was. Ondertussen waren het VRT- én het VTM-nieuws gearriveerd, alsook voorzitster van de Commissie voor Onderwijs, Kathleen Helsen, om te luisteren naar hun boodschap:

School is te duur!

;               

We moeten teveel tijd besteden aan school!

We krijgen minder waardering als we kiezen voor een TSO of BSO-richting!

Wij hebben geen inspraak in het reglement en het nut van veel regels is niet duidelijk!

Op het lied "Break the rules" konden we allemaal nog een dansje plaatsen en ons uitleven. Na het laatste spel over de school keerden we moe maar voldaan naar huis.

Jullie waren Geweldig!!

Proficiat!!