Na maanden getuigenissen verzamelen aan de haven van Gent, wisten we dat we hiermee aan de slag moesten. We hebben jongeren gehoord, die in de meest schrijnende omstandigheden leven doordat zij geen vast contract kunnen krijgen. Al gauw ontdekten we de ware impact van tijdelijke contracten op het leven van jongeren die werken in de haven.

Wij willen wel werken!

Een huis huren is moeilijk, want verhuurders willen zekerheid dat je de rekeningen kunt betalen. Het kopen van een auto om naar het werk te rijden, lukt niet altijd. Wie durft het risico te nemen om al hun spaargeld te investeren in een auto, als je morgen misschien geen werk meer hebt? Het kopen van een huis is gewoon onmogelijk. Banken geven geen leningen, wanneer je nog geen vast contract hebt.

Onze omgeving begrijpt dit niet goed. Vaak zeggen ze dat het komt omdat wij niet willen werken. Niets is minder waar, jongeren willen geen tijdelijke contracten, het is omdat we geen andere keuze hebben. Wij hebben ook rekeningen die we moeten betalen. Als de fabriek ons niet laat werken, omdat de productie zou gedaald zijn, dan is dat ook problematisch voor ons. We willen niets liever dan te gaan werken, en zo hard mogelijk te werken, om een vast contract te kunnen krijgen. Constant rekening houden met het feit dat je misschien morgen geen werk meer hebt, is een marteling.

Weg met de tijdelijke contracten!

Daarom besloten wij dit bekend te maken aan het grote publiek. Samen met een aantal jongeren, die zelf ook in een precaire werksituatie zitten, gingen we rond tafel zitten. We pakten de tientallen verhalen erbij, en bekeken wat wij concreet willen veranderen. In de verhalen waren er veel gelijkaardige situaties te vinden. We konden 4 grote problemen identificeren:

  1. Wij beleven veel gevolgen op ons hele leven door het werken met tijdelijke contracten.
  2. De tijdelijke contracten worden gebruikt om ons, als werknemer, te laten bewijzen.
  3. Wij krijgen geen eerlijke kans op de werkvloer om ons te bewijzen.
  4. Er is veel onduidelijkheid over wanneer wij een vast contract krijgen.

Elk probleem kan opgelost worden, door niet meer te werken met tijdelijke contracten. Geef jongeren zekerheid in hun leven! Zo krijgen wij ook de kans om waardig te leven.

Actie aan de Dampoort

Om deze boodschap te verkondigen, besloten we een actie te doen aan station Dampoort in Gent. Want vanuit dit station vertrekken de arbeiders richting het havengebied om te werken. Concreet zijn we aan de slag gegaan met een aantal palletten om hiervan een kerstboom te maken. Aan deze kerstboom hingen de verhalen als kerstballen. We haalden het publiek van de straat, om te luisteren naar ons verhaal. Velen herkenden zich in deze verhalen, en lieten blijken dat ook zij vonden dat er verandering moet komen.

Om de actie nog wat extra kracht bij te zetten, nodigden we ook de pers uit. Via de pers was het mogelijk om een groter publiek te bereiken. Sleutelfiguren vertelden hun eigen verhaal voor de camera. Eenmaal thuis, kregen we al tal van positieve commentaren van vrienden die ons zagen op televisie.

De KAJ is een arbeidersbeweging, en wij zullen ons blijven inzetten voor de arbeiders! Door actie te voeren, tonen we dat we onze roots niet vergeten zijn, en maken we een verschil in de wereld!

Plaats reactie