Afdrukken

De sociale lente is van start gegaan

Het zijn drukke dagen voor onze militanten. Het volstaat om af en toe een krant open te slaan of het nieuws van de laatste weken in je inbox te lezen om te begrijpen waarom. 'Flexibilisering' is het mantra van de huidige regering. Maar daar worden de jongeren niet beter van.

Wat betekent 'flexibel' zijn?

Katrien: Nu moeten ze ons minstens een week op voorhand laten weten welke shiften we moeten werken. Misschien zal dit binnenkort één dag zijn. Eén dag!! Wanneer ga ik dan een doktersafspraak maken? Hoe kan ik zo nog afspreken met mijn vrienden?

Jasper: Onze sector is seizoensgebonden. Met de afschaffing van de 38-uren week kan de werkgever binnenkort van ons eisen dat wij in de zomer 10u per dag moeten werken, 6 dagen per week, terwijl we in de winter maar de helft van de tijd moeten komen. 10u per dag vliegtuigen laden in die hitte, 6 dagen per week: Dat is niet vol te houden.

Lize: Bij ons krijgt bijna niemand nog een fulltime job. Onze politici zeggen dat we verschillende jobs moeten combineren. Maar hoe gaan we dat doen als we maar 1 dag op voorhand weten of we moeten werken of niet?

De problemen waar we enkele jaren geleden al voor waarschuwden in het Zwartboek Interim van de KAJ, gebaseerd op meer dan 1000 getuigenissen van jongeren aan interimkantoren, blijken zich alleen maar uit te breiden. Meer en meer mensen komen dan ook op straat om hun ongenoegen te uiten. En de KAJ staat mee aan de frontlinie.

Veel jongeren zijn kwaad. Omdat net zij degenen zijn die deze 'flexibilisering' het hardst voelen. Zij willen een leven starten, een toekomst uitbouwen, alleen gaan wonen, een auto kopen en een gezin stichten. Een vast contract met zekerheid, dat is voor hen héél ver af.

De straat op!

Op 20 april was er daarom een grote jongerenmanifestatie in Brussel waar wel 10.000 man op aanwezig was. Het protest was duidelijk gericht tegen de nieuwe maatregelen van de minister van Werk, Kris Peeters. Nieuwe maatregelen, zoals het afschaffen van de 38 uren week, het versoepelen van de plicht van de werkgever om voldoende ruim op voorhand de werkuren door te geven. Uitspraken zoals dat we boven onze stand leven, dat we nog meer moeten bezuinigen, nog flexibeler moeten werken,...zijn bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Er weerklonk de eis tot het afschaffen van de dagcontracten. Naast Kajotters waren er ook onze Franstalige kameraden van de JOC, de ACV-Jongeren, scholierenkoepels, COMAC,.. De stoet eindigde op het plein waar er enkele strijdvaardige speeches werden gegeven. Ook onze voorzitter Els Michiels verwoorde voor de duizenden aanwezigen de bezorgdheid van de jongeren voor de gevolgen van de beslissingen en voorstellen van onze regeringen.

Bagagisten op de luchthaven staan samen sterk

Intussen worden ook regionaal samenwerkingen gesmeed. Op de luchthaven van Zaventem slaan de KAJ en ACV jongeren de handen in elkaar om samen met enkele jongeren die werken op de luchthaven een solidair voetbaltoernooi te organiseren. “Het wordt een inclusief toernooi waar ook jongeren zonder vast contract van onbepaalde duur aan kunnen meedoen. Er zijn zelfs bedrijven waar niemand meer een vast contract krijgt of waar jongeren jaren aan een stuk met dagcontracten werken. Voor de jongeren die werken op de luchthaven heeft dit grote gevolgen: “probeer maar eens een huis te huren of een lening af te sluiten onder deze omstandigheden.” Nu met de aanslag op de luchthaven is dat nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden. Verschillende bedrijven hebben namelijk al hun interimmers ontslagen.”

Alfonso, een bagagist op de luchthaven, vertelt nog een ander verhaal. “In mijn vrije tijd voetbal ik graag, maar ik ben geblesseerd geraakt aan mijn knie. Ik moet een operatie ondergaan waarbij ik een maand zal moeten rusten. Het probleem is dat ik een tijdelijk contract hebt, dat om de 6 maanden wordt verlengd. Als ik mij laat opereren, zullen ze mijn contract misschien niet meer verlengen in september. Een collega van mij heeft dat ook meegemaakt: hij had bij een arbeidsongeval zijn hand verwond en kon daardoor enkele weken niet komen werken. Toen hij terugkwam hebben ze zijn contract niet verlengd. Ik heb een kindje van twee jaar en een huis af te betalen, dus ik kan dat risico echt niet nemen.”

De meerderheid van de bagagisten op de luchthaven wordt met deze realiteit geconfronteerd. Daarom denken veel jongeren dat 'precaire' contracten nu eenmaal onvermijdelijk zijn, dat er geen alternatief mogelijk is. Bovendien, als één iemand protesteert, wordt hij toch gewoon vervangen. Het is inderdaad zo dat we als individu dit systeem van opeenvolging van contracten niet kunnen veranderen. Met het toernooi willen we daarom zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen bewust maken van deze onrechtvaardige situatie. Samen sta je immers veel sterker dan alleen.

De start van een hete zomer

Terwijl op de luchthaven de actie volop wordt uitgewerkt, wordt er in Brussel gewerkt aan de voorbereidingen van een nationale symbolische actie. Op 1 mei trokken we met een groep jongeren naar Leuven. Met spandoeken trokken we doorheen de straten van Leuven. Hier hoorden en zagen we ook dezelfde verontwaardiging over flexibiliteit, over werken om te leven of leven om te werken, over Panamaschandalen en Turteltaksen. Maar er weerklonk hoop, want de jeugd de belangrijkste deelnemer. In Frankrijk kwamen onlangs honderdduizenden mensen, vooral jongeren op straat in een massaal protest tegen de nieuwe Franse arbeidswetten, waar alweer de werknemers het slachtoffer van zullen zijn. Intussen zagen we in eigen land een minister zich terugtrekken omdat de mensen het onrechtvaardige beleid niet meer pikken. De sociale lente is van start gegaan!

Onder een stralende zon werden vervolgens de plannen gesmeed voor onze eigen symbolische actie op 18 juni. Het wordt tijd dat we met onze analyse naar buiten komen, met de getuigenissen van honderden jongeren. Minister Peeters moet weten dat zijn voorstellen niet stroken met onze visie op waardig werk.

KAJ zal de jongerenplatformen vervoegen die samen strijden voor verandering, en waardevolle, zekere en degelijke jobs voor jongeren. We nemen deel aan de nationale acties en plannen een eigen symbolische actie op 18 juni in de centrumsteden, samen met ACV Jongeren, allen daarheen want alleen SAMEN staan wij Sterk

EN NU … VOORUIT!