Stop de precarisering van ons leven en ons werk!

Welk leven en welk soort samenleving willen wij?

Zo fundamenteel is de vraag die voorligt na de voorstellen van de regering over het zogeheten “werkbaar werk”.

Op persoonlijk niveau gaat het over: Willen wij nog vrije tijd, voor persoonlijke ontwikkeling of het uitbouwen van een gezin?  Willen wij onze vrije tijd nog zelf kunnen plannen, bijvoorbeeld door recup of verlof te nemen?  Willen wij na het werk voor onze broodwinning nog energie overhouden voor opvoeding van kinderen, zorg voor ouderen of zinvolle ontspanning?  Willen we nog een relatie kunnen uitbouwen met collega's?  Willen we ons kunnen ontwikkelen binnen een bepaalde branche of werkterrein?

Maatschappelijk gezien rijzen andere vragen: Willen wij nog gezamenlijk vrije tijd  doorbrengen, met vrienden, met familie, in een sportclub of een vereniging, culturele evenementen?  Willen wij nog dat het praktisch mogelijk is om ons te organiseren in een vakvereniging of sociale beweging?  Willen we enerzijds nog meer werkzoekenden en daarnaast nog meer mensen met stress en burn-out?

Het voorstel rond werkbaar werk past binnen een precariseringsgolf die ons stoemelings maar zeker aan het overspoelen is.  Het is een volgend hoofdstuk van flexibilisering van arbeid en afbouw van sociale bescherming.

Daarbij wordt de precaire leefsituatie die vandaag al realiteit is voor duizenden jongeren uitgebreid naar de hele werkende bevolking en naar alle sectoren. Interimwerk met dag- of weekcontracten, contracten van bepaalde duur, gedwongen deeltijds werk, … De flexibiliteit die tot nu eerder uitzondering was, wordt nu de regel.

Nochtans hebben wij, KAJ-jongeren hier meermaals voor gewaarschuwd en gepoogd om hierover een debat op gang te brengen, onder meer met de publicatie van “Is dit nu de moderne arbeidsmarkt? Zwartboek interim”. De volgende stap die de machthebbers willen nemen gaat voor ons dan ook ver over de grens van het toelaatbare. Voor ons moet werk niet gewoon werkbaar zijn maar 'waardig'. En daarin worden we bekrachtigd door de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, in bijzonder hetgeen beschreven in artikels 23 en 24.

Op zaterdagvoormiddag 18 juni voeren wij actie!

Met lokale acties en activiteiten van jongeren willen wij onze medemens hiervan bewust maken:

Zaventem (luchthaven) Jeroen Van Ranst

Genk Samira Atillah

Brugge Thomas Risteyn

Gent Marijke Debrandere

Op zaterdagnamiddag 18 juni willen wij de dialoog beginnen!

Wat maken wij mee? Wat zijn onze bezorgdheden? Hoe moet het wel?

Jongeren, samen met andere organisaties en beleidsmakers gaan met elkaar in gesprek.

Ook hier nodigen wij u graag uit:

  • Wat? Een dialoog met jongeren die de realiteit beleven
  • Waarom? enkele pijnpunten van de wet op werkbaar werk blootleggen
  • Wanneer? Zaterdagnamiddag 18 juni van 14u30-17u
  • Waar? Aeropolis I – Haachtsesteenweg 579, 1030 Schaarbeek

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Michiels, voorzitter KAJ vzw.

Tel. 02/246.53.00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie