Afdrukken

We hebben vroeger nog animatorcursus gevolgd, maar deze hoofdanimatorcursus was echt heel leuk! Doordat we allemaal werken, zijn we jaren niet kunnen meegaan op hoofdanimator. Tot Jeroen plots kwam vertellen dat de cursus in plaats van een week slecht vier dagen meer is en dat we enkel vrijdag verlof moesten nemen. Aangezien we met twee waren die sowieso al niet moesten werken en vrij waren dat weekend, hadden we beslist om mee te gaan. We konden hier maar uit leren en het zou de KAJ ten goede doen.

Na lang aandringen van Jeroen waren we uiteindelijk met vier ervan overtuigd dat we er een leuk weekend van konden maken. Een leuk weekend bleek nadien nog licht uitgedrukt. We hebben een enorm zotte tijd beleefd, we hebben enorm veel bijgeleerd, onze motivatie is terug aangewakkerd en we hebben zelfs zin om iets te veranderen binnen de afdeling. Vraag maar aan iedereen die ooit mee was: het is een weekend om nooit te vergeten! Een leerrijke ervaring dat door middel van een stage een mooi resultaat teweeg brengt. En wij, de kern van KAJ Zwevegem kunnen het weten!

Ik heb er geleerd om mijn eigen inbreng meer te waarderen en die dan ook te verwoorden naar anderen.
Ik heb geleerd om mijn drempel om onbekende personen aan te spreken in verband met thema’s binnen de KAJ te verlagen.
Hoofdanimator heeft me leren zien, in het zien-oordelen-handelen proces.

…En nu vooruit!

Op de laatste dag van de cursus kozen we een stageproject en maakten we een eerste planning. Twee weken na de cursus hebben wij samengezeten met onze vrijgestelde Jeroen. Daar maakten we de planning concreet. We wilden aan ledenwerving doen en kozen voor een uitdagende maar realistische aanpak! We waren met vier, daarom kozen we ervoor om minstens tien nieuwe leden te werven. Ook maakten we afspraken: wanneer we zouden samenkomen, of we drie keer gingen samenkomen of meerdere keren. We hebben ook onze verwachtingen geuit tegenover elkaar. We waren allemaal enthousiast en gemotiveerd om hieraan te beginnen. Er werd ook al een eerste opdracht meegegeven. We wilden reeds enkele zaken te weten komen in verband met onze ledenwerving. Wie? Doelgroep? +/-16jarigen - Waar? Wijk, school, hangplaatsen, andere - Hoe? Levende lijst leden, in school een spel spelen, huisbezoeken

                                                                           

Wat moeten we te weten komen?

Tijdens het tweede gesprek hebben we alle vragen overlopen en beantwoord. Aan de hand hiervan hebben verdere afspraken gemaakt en een plan opgesteld om nieuwe leden te werven. We stelden een levende lijst op aan de hand van jongeren die we reeds kenden, leden die andere jongeren kenden, jongeren die we leerden kennen op hangplaatsen, enz. We hadden bij de derde bijeenkomst een grote levende lijst, deze hebben we verdeeld onder de hele kern. Elk kernlid ging op stap met één lid naar een nieuwe persoon, een huisbezoek gaan doen. Ze spraken de jongere aan en namen een vriend mee die de jongere kende. We vroegen aan die jongeren wat hun interesses waren en koppelden die terug aan onze activiteiten in KAJ. We toonden aan dat KAJ ook iets voor hen kon zijn.

Samen met andere kernleden hielden we een week lang openlokalenweek. Iedere avond werd er een activiteit georganiseerd. Dit ging van filmavond, harde pleinspelen tot pizza-avond. Telkens werden alle leden en kernleden uitgenodigd en gemotiveerd om iemand nieuw mee te brengen. Er werd geluisterd naar de nieuwe jongeren die meekwamen, we trachten hun interesses te achterhalen en die opnieuw te koppelen aan het KAJ-zijn. Op die manier wilden we tonen dat KAJ meer was dan alleen activiteiten doen. Er werden ook twee startdagen georganiseerd, één voor de -16/+16 en één voor de +20. Deze hadden telkens een goede opkomst. Zo organiseerden we een levend tafelvoetbaltornooitje. Nadien was er tijd om samen iets te eten en met hen te praten over hun interesses.

Resultaat van deze hele stage is dat we samen met de kernleden van Zwevegem tien nieuwe leden hebben kunnen werven. De ganse  werking is versterkt en we zijn gemotiveerd om dit volgend jaar opnieuw te doen maar dan niet omdat het een stage is, maar omdat we dit zelf willen. Dankzij een evaluatie van de planning kwamen we tot conclusies over wat goed was en wat beter kan om de volgende ledenwerving nog meer op punt te stellen.

Iedereen die twijfelt of de cursus wel iets voor hen is, voor hun KAJ? Die moet mee! Liefst van al zouden we zelf terug meegaan. Helaas gaat dit niet. Maar nu motiveren we zelf anderen, werken we ons traject rond ledenwerving verder uit en gaan we er volop tegenaan.

De cursus hoofdanimator heeft me leren inzien wat het belang is van vragen hoe iemand zich er bij voelt. Hierdoor komt persoonlijk contact spontaner, we zijn nu opener tegen elkaar!