Afdrukken

Een cursus animator is een intensieve week met veel doen, plezier, informatie en nieuwe vrienden. Maar na de cursus animator start pas het echte werk: zoveel mogelijk meenemen naar onze eigen afdeling. Op cursus maakt iedereen al een planning op om dit te doen: ledenwerving of ledenopvolging toepassen.hoe meer zielen

Velen maakten de keuze om nieuwe leden werven. Hierdoor kan KAJ groeien, in onze eigen afdeling, maar daardoor ook in onze regio en Vlaanderen. Want hoe meer volk, hoe plezanter. Maar vooral: iedere jongere heeft het recht om KAJ te leren kennen.

Onze stage doen we niet zomaar zonder nadenken, maar wel samen met een begeleider, met een plan en een doelstelling. Klinkt beetje lastig, te veel werk, te moeilijk, etc.? We laten onze ledenwervingsexperten aan het woord voor meer duidelijkheid!

Waarom heb je voor ledenwerving gekozen als stage?

Cynthia: Ik heb gekozen voor Ledenwerving omdat mijn afdeling op dat vlak veel extra aandacht nodig heeft. We zijn met weinig leden en ik wil hier verandering in brengen! Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

Astrid: Wij zijn er de laatste jaren niet in geslaagd om jongeren van 12 tot 14 jaar te bereiken, hierdoor zijn onze jongste leden 15 en wordt het hoog tijd om onze -16 uit te breiden. Om daar verandering in te brengen was ledenwerving een logische keuze als stageonderwerp.

Als alle cursisten van onze regio vijf nieuwe leden werven, dan zijn we met 40 extra. Dat zou toch zalig zijn?

Robbe

Kan je kort zeggen hoe je plan om meer leden naar je afdeling te krijgen eruit ziet?

Cynthia: Ik heb samen met Nika, mijn stagebegeleider een planning opgemaakt met verschillende tussenstappen. Doel is om vijf nieuwe leden te hebben. Nieuwe jongeren die ook blijven komen. Daarvoor doen we veel huisbezoeken, we willen dat de jongeren ons en KAJ kennen. Via huisbezoeken bereiken we veel jongeren en promoten we onze afdeling. Na de huisbezoeken is het belangrijk dat we de nieuwe leden opvolgen en ze echt leren kennen.

Meestal wordt er gefocust op: “we moeten leden hebben” en dat was altijd ons probleem. Daarom heb ik mezelf voorgenomen om ze echt te leren kennen en dan word je vrienden en dan worden ze vanzelf wel lid. Wij hebben al veel potentiële leden gehad, die dan uiteindelijk niet meer komen. Dat wil ik hiermee tegen gaan.

Astrid: Als eerste stap was het voor ons belangrijk om jongeren te bereiken en hen kennis te laten maken met KAJ. Samen met enkele leden bezochten we op het einde van het schooljaar de lagere school en gingen daarna bij hen op huisbezoek om op die manier hun interesse te wekken. We nodigden hen uit voor een extra activiteit samen met de -16. Op de activiteit kwam er toch al één persoon opdagen, hij heeft zich goed geamuseerd en vroeg wanneer de volgende activiteit doorgaat. Van anderen weten we dat ze echt niet konden. Vanaf september vliegen we er weer in. De enthousiastelingen van de vorige ronde mogen dus zeker nog een bezoekje van ons verwachten. We geven zeker nog niet op na één huisbezoek.

Arne: Ik ben begonnen met jongeren aan te spreken op de bus. We zitten er toch iedere dag op en ik weet zeker dat ze in Watervliet wonen. We babbelen over koetjes en kalfjes, over onze interesses. Zo leren we elkaar kennen. Dit maakt het veel makkelijker om hen uit te nodigen voor een KAJ-activiteit.

Wat was tot nu toe het leukste moment of grootste succes?

Astrid: Ik vond dat superwijs om die huisbezoeken samen met de leden te doen en om er een wedstrijdje ‘om ter meest enthousiastelingen’ van te maken. Vroeger hebben we ook al eens ledenwerving gedaan met een 'levende lijst'. Aan alle leden hadden we gevraagd wie zij nog kenden. Bij hen hebben we dan een huisbezoek gedaan, eerst diegene waarvan we dachten dat we meest kans op succes hadden. Aan hen vroegen we dan ook weer wie ze nog kenden. Zo konden we altijd zeggen dat er nog iemand die ze kenden, zou komen. Zo hebben toch wel 10 nieuwe leden gekregen.

Goesting gekregen om er zelf ook aan te beginnen?

Hier vind je een korte stage ledenwerving DIY-handleiding

Stap 1 Trek je stagebegeleider aan de oren en spreek af om samen een plan te maken. Vergeten wie je stagebegeleider was? Je vrijgestelde of cursusbegeleider kan je zeker verder helpen.

Stap 2 Maak samen met je stagebegeleider een planning op om nieuwe leden te werven. Heel kort door de bocht kan die er zo uitzien: 1. jongeren leren kennen, 2. jongeren een aangepast voorstel doen/uitnodigen voor KAJ-activiteit, 3. een activiteit waarbij nieuwe en oude leden elkaar leren kennen, 4. de nieuwe leden opvolgen/samen met hen verder ledenwerving doen.

Stap 3 Het belangrijkste: ook echt doen wat je gepland hebt. Dat is dus: samen met de (kern)leden en je stagebegeleider je plan uitvoeren, evalueren en indien nodig bijsturen.

Stap 4 Genieten van een grotere KAJ, stoefen bij andere afdelingen en cursisten en nieuwe plannen smeden.

Wat te doen voor je attest? Je planning, verslag van je stagegesprekken, verslag van wat je gedaan hebt en een evaluatie aan je vrijgestelde bezorgen.