SOS KAJ Haïti

Ook jullie kunnnen een verschil maken. Steun met jouw afdeling de KAJ in Haïti. Organiseer met jouw afdeling of regio zelf een originele actie op Goede Vrijdag. Laat het ons weten en misschien komt de Vliegende reporter bij jullie langs.

Je kon er de voorbije maanden niet naast kijken: een zware aardbeving trof Haïti. Duizenden mensen lieten het leven en duizenden anderen zoeken nog steeds naar eten, onderdak en medische verzorging. Wat jullie misschien niet wisten, is dat Haïti het voor de aardbeving ook al heel moeilijk had. De KAJ van Haïti was toen al volop aan het proberen de jongeren in hun land op te komen voor zichzelf en de wereld rondom hen. Deze ramp maakte alles nog veel erger, maar KAJ Haïti geeft niet op en wij kunnen hen daarbij helpen.

De mensen van KAJ Haïti zijn niet aan deze ramp ontstnapt. Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer we nieuws kregen van onze collega’s in Haïti, want communicatie was moeilijk tot onmogelijk. Ondertussen weten we al iets meer, maar het is geen goed nieuws: Pierlyne (vrijgestelde KAJ Haïti) en Patrick (penningmeester KAJ Haïti) waren op het moment van de ramp in het nationaal secretariaat, dat net zoals alle andere gebouwen instortte. Patrick heeft de ramp niet overleefd en Pierlyne is ernstig gewond geraakt aan de benen, de heup en het hoofd. Ondertussen hoorden we gelukkig ook nieuws van Prisca en Yves-Jean (vrijgestelden in Haïti). Prisca verloor heel wat mensen, maar gelukkig stellen zij en haar ouders het goed.

Op dit moment is Rameau van het JOCA-team (KAJ Amerika) ter plaatse. Ook van WS (wereldsolidariteit, Noord-Zuid-organisatie binnen ACW) is er op dit moment al iemand naar Haïti vertrokken. Hopelijk krijgen we dus binnenkort meer informatie.

Samenwerking tussen KAJ Haïti en KAJ Vlaanderen

Wij willen alles in het werk stellen om de toekomst van de beweging in Haïti te verzekeren.

De voortzetting van de bestaande acties:

Net zoals in Vlaanderen werkt KAJ Haïti vanuit de nood die zij ervaren bij jongeren. Jongeren in Haïti hebben heel wat andere noden dan jongeren in Vlaanderen. Voor de aardbeving was de KAJ in Haïti dus al volop bezig met samenlevingopbouw. Hieronder vind je de 3 grootste acties waar KAJ Haïti mee bezig is:

Opleidings en alfabetiseringscentra

Jongeren in Haïti kunnen hier terecht om te leren lezen en schrijven en om een beroep aan te leren.

Straatverkopers

Veel jongeren in Haïti proberen een inkomen te verdienen als straatverkoper. KAJ sprak deze jongeren aan. Samen voeren ze actie om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Zoutmijn

KAJ Haïti is eigenaar van een klein stukje grond waar zich een zoutmijn op bevindt. Zo proberen de jongeren voor zichzelf (waardig) werk te creëren en worden ook andere acties gefinancierd.

Het verdere bestaan van de beweging:

We willen er mee voor zorgen dat de lokale afdelingen hun activiteiten kunnen verderzetten. We willen ook de coördinatie helpen versterken.

Wij hopen dat KAJ Haïti bijdraagt aan de heropbouw van de maatschappij:

Wij zijn overtuigd dat Haïti vandaag een sterke sociale beweging nodig heeft en dat de KAJ hier een belangrijke rol in kan spelen. KAJ Haïti is er een beweging die vanuit de basisbehoeften van de jongeren handelt, geïnspireerd door hun christelijke inspiratie en zo de maatschappij verandert. Wij kunnen hier in Vlaanderen nog veel van hen en hun actie leren om ook als Vlaamse beweging zowel inhoudelijk als in aantal te groeien.

Wat willen wij concreet doen?

Vanuit Vlaanderen willen wij vooral de situatie telkens opnieuw in beeld brengen. Zo willen we de mensen in Vlaanderen herinneren aan het vele werk dat de Haïtianen daar nog te wachten staat. We willen de uitwisseling tussen millitanten van KAJ Vlaanderen en KAJ Haïti stimuleren om elkaar te versterken. In Haïti willen we beginnen bij de mensen van Haïti zelf. Zij bepalen zelf hun toekomst. We willen dus eerst en vooral deze mensen steunen en in beeld brengen. We sturen samen met WS en de IKAJ (internationale KAJ) een ploeg om de mensen van Haïti daarbij te steunen.

Wat er dan precies zal gebeuren, is afhankelijk van de noden en wensen van de plaatselijke beweging. Wij kunnen daar nu zelf geen concrete plannen voor maken. Het is wel duidelijk dat we een langetermijnsengagement willen aangaan. Als het puin geruimd is, zijn de problemen van de mensen in Haïti nog lang niet voorbij. Het werk dat wij (KAJ in Haïti) willen doen, begint pas wanneer de cameraploegen vertrokken zijn.

Om dit alles te kunnen doen, heeft KAJ Haïti geld nodig. We blijven daarom geld inzamelen. Stort je bijdrage met de mededeling “SOS AYITI” op: BE20 7865 8466 5056. Vanaf 30 Euro krijg je een fiscaal attest (AYITI is creools voor Haiti)

Ook jullie kunnnen een verschil maken. Steun met jouw afdeling de KAJ in Haïti. Organiseer met jouw afdeling of regio zelf een originele actie op Goede Vrijdag. Laat het ons weten en misschien komt de Vliegende reporter bij jullie langs.

Plaats reactie