Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo Begin maart was het terug tijd voor een jarenlange traditie: de kajotters uit de regio Gent-Eeklo gaan samen op regioweekend, telkens een weekend met ontmoeting, ontspanning, vorming en bezinning. Dit jaar hadden Nika, Thomas en Ewoud iets speciaals voorbereid, met heel veel spanning presenteerden ze aan de groep van 65 kajotters hun actie.

Waarover gaat jullie actie?

Ewoud: Het gaat over dingen die jongeren meemaken als hun ouders gescheiden zijn. Op het nationale congres hebben we drie thema's gekozen waar we met KAJ rond willen werken. We hebben gekozen voor dingen die heel vaak terugkomen in de verhalen van jongeren.

Thomas: Ik heb ook gescheiden ouders en vaak hangt daar nog een taboe rond. Iedereen klaagt over zijn ouders, maar over gescheiden ouders wordt niet zoveel gezegd. En veel ouders beseffen ook niet wat voor een impact dat heeft op ons leven. Op weekend vertelde een gast bijvoorbeeld dat hij zijn mama niet meer zag door de scheiding. Zijn papa had ook geen nieuwe vriendin en daardoor mist hij nu echt wel een vrouwelijk figuur in zijn leven.

Iedereen klaagt over zijn ouders, maar over gescheiden ouders wordt niet zoveel gezegd.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Ouders beseffen ook niet hoe moeilijk die wissel is voor ons: iedere week al ons gerief verhuizen, soms leven vanuit een koffer. In twee huizen wonen betekent voor mij ook elke week verhuizen naar een andere wereld. De regels bij mijn mama en papa zijn compleet verschillend. Het stomste voorbeeld daarvan: bij mijn mama moet ik binnen mijn schoenen aanhouden zodat mijn sokken niet vuil worden. Bij mijn pa moeten mijn schoenen altijd uit. Als ze dat samen overleggen, zou dat veel makkelijker zijn. Ik moet dus iedere week wennen aan die kleine dingen.

Nika: Wij zijn niet de enigen en bij KAJ gaan wij voor vooruitgang bij jongeren. Er zijn veel jongeren die gescheiden ouders hebben en waar niet naar geluisterd wordt. Ook voor de jongeren is dit een superingrijpende gebeurtenis en dat moet voor ons zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Met de actie hopen we iets te veranderen aan situaties die het gevolg zijn van een scheiding van ouders.

Waarom werken jullie mee aan deze actie?

Thomas: Ik vind het ook leuk om nieuwe, gedreven mensen te leren kennen. Ik vind het de max dat mensen open en eerlijk hun mening durven geven. Ik hoor nu ook andere verhalen, daardoor kan ik alles beter verwerken. Misschien zou ik die ook wel aan mijn pa willen tonen. Misschien dat er daardoor ook iets kan veranderen.

Nika: Mijn ouders zijn ook gescheiden en ik heb nog veel vrienden die ook gescheiden ouders hebben. Ik wil dat andere jongeren zich durven uitspreken over wat ze willen: over de verblijfsregeling, co-ouderschap of wat dan ook.

Thomas: Ik vind het belangrijk om niet te wachten tot een ander het doet. We maken allemaal hetzelfde mee en ik wil mij ervoor inzetten zodat er iets kan veranderen. Niet enkel voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik vind dat iedereen dat moet doen, geen schrik hebben, gewoon samen doen en dan gaan we wel zien waar we uitkomen.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Wat hebben jullie tot nu al gedaan met de actie?

Nika: Vorig jaar hebben we op nationaal niveau al het één en ander gedaan, maar nu proberen we dat vooral verder te zetten in onze eigen regio. We luisteren naar gasten in de regio die ook gescheiden ouders hebben: of zij hun verhaal willen vertellen en willen meewerken. Ook andere kajotters kunnen onze actie mee steunen. We hopen zo met een grotere groep verder te werken.

Wat hebben jullie op het weekend gedaan?

Nika: We hebben aan 65 kajotters verteld wat we aan het doen zijn met onze campagne. Veel wisten al dat we daar mee bezig waren, van vorig jaar of van op het congres.

We willen een film maken, samen met hen, over wat het betekent om gescheiden ouders te hebben. We hebben daarom een spel gespeeld. Zo kwamen ze op een leuke manier in contact met bepaalde gevolgen van een echtscheiding.

Ewoud: De opdrachten hadden te maken met de gevolgen die een scheiding heeft op het leven van jongeren. Zo moeten jongeren die in twee huizen wonen, vaak echt sleuren met hun gerief. Een meisje dat ik ken, moet bijvoorbeeld elke week 7km fietsen met al haar gerief: kleren, laptop, boeken, zelfs als het regent. Er was dan een opdracht waarbij ze met 50 kledingstukken moesten sleuren door heel het winkelcentrum.

We wouden daarmee op een toffe manier aan de rest van onze regio bekendmaken wat de gevolgen zijn. We willen hen ook warm maken om ook mee te werken aan de actie.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Hebben jullie positieve reacties gekregen op jullie actie?

Nika: Onmiddellijk nadat we het filmpje getoond hadden, kwam er al iemand bij mij zeggen dat hij zijn verhaal wou vertellen. Dat vond ik echt wel wijs. Ik denk dus wel dat we veel gasten geïnspireerd hebben en ik denk dat er nog veel zullen volgen.

... als jongeren dit zien, merken ze dat ze niet alleen zijn.

Een reactie van een deelnemer: Ik vond 'regio' superplezant en de activiteit rond echtscheiding was heel belangrijk om mensen te laten weten dat het niet overal huisje-boompje-tuintje is en dat er ook kinderen zijn die het moeilijk hebben in hun thuissituatie. Het was mooi dat we erover konden praten als we dat zelf wilden. Mij heeft het deugd gedaan eens mijn verhaal te kunnen doen zonder dat er negatieve reacties op kwamen of dergelijke. 'Regio' was voor mij niet zomaar een weekendje uit, maar het was heel belangrijk voor mij en het was zo mooi om te zien en aan te voelen dat mensen je steunen en proberen te helpen.

Thomas: Ja, heel veel mensen vinden het een goed initiatief. Ik heb er bijvoorbeeld ook over verteld op school en zij waren ook echt onder de indruk dat we daar mee bezig waren.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Hoe hopen jullie nu verder te gaan?

Nika: We willen nog veel gasten die hun verhaal vertellen, zodat we een echte film kunnen maken.

Thomas: We willen zo veel mogelijk jongeren bereiken! Het is een zwaar thema, maar we willen het leuk aanpakken met die film. Iedereen moet meehelpen en geïnteresseerd zijn. We moeten nu eerst zien wat we in handen krijgen, dan kunnen we opnieuw kijken hoe we verder gaan.

Ewoud: We willen uiteindelijk aan het grotere publiek bekendmaken wat de gevolgen zijn voor ons. Door die film te maken, willen we daar zelf meer zicht op krijgen.

Wat hopen jullie daarmee te bereiken?

Thomas: Nu al zien we dingen bij verschillende mensen terugkomen, als jongeren dit zien, merken ze dat ze niet alleen zijn. Er zijn nog jongeren die hetzelfde meemaken: het gevoel van samenhorigheid versterken. Ten tweede willen we ook aan anderen duidelijk maken wat het effect van een scheiding is, zodat ouders, maar ook anderen, daar meer rekening mee houden.

We vertrekken vanuit de jongeren, vanuit onszelf.

Nika: We vertrekken vanuit de jongeren, vanuit onszelf. We willen dat er naar ons geluisterd wordt door ouders. We hopen dat ouders geïnspireerd worden om te luisteren naar hun kinderen. We werken samen om iets beter te maken, we doen het op een leuke manier.

Reacties   

+1 #6 chris 06-04-2016 11:26
Ik ben op zoek naar de kortfilm gemaakt door de jongeren rond echtscheiding. Waar kan ik deze vinden?
Citeer
+2 #5 sofie helsen 24-10-2014 10:57
Beste,
Ik ben mama van Myrthe 5 jaar ook gescheiden van haar papa .Onze relatie is heel moeilijk en ik besef wat dit ook met mijn dochter doet daarom wil ik ook graag meewerken met jullie omdat het als ouder ook niet gemakkelijk is om voor je kind op te komen in deze maatschappij ik bedoel dan bij de politie ,Kind en Gezin en vooral de rechtbank dat is enorm zwaar en het zijn die mensen die we er van moeten kunnen overtuigen.Dus laat me jullie helpen want ik vind jullie hebben ook plichten en rechten doe zo verder ben heel trots op jullie :lol:
Citeer
+2 #4 Sofie 23-10-2014 00:52
Applaus voor jullie voelsprieten.
Mijn moeder en vader woonden na hun scheiding ver uit elkaar. Ik heb het geprobeerd, als kind, om naar de jeugdbeweging te gaan. Het ene weekend bij de Scouts in mijn moeders dorp, het andere bij de Chiro van mijn vaders dorp.
Dat marcheerde niet, hoe graag ik ook wilde dat het lukte. Ik geraakte niet geïntegreerd in die groepen, bleef altijd een buitenbeentje. (Gelukkig ontdekte ik wél het speelplein later, dat beter paste in de regeling tussen mijn ouders :-))
Goed van jullie dat jullie dit thema eens op tafel leggen. Ook voor die kinderen die niet in de jeugdbeweging geraken :-) Goed geluisterd. Mooi.
Citeer
+2 #3 monique van eyken 22-10-2014 12:18
Moedig van jullie om dit ter sprake te brengen! Ik voel als bemiddelaar al langer dat het met vele kinderen/jonger en niet goed gaat bij scheiding en ouders zich daar niet bewust van zijn. Ik heb daarom recent met Claire Wiewauters een boek geschreven vanuit de leefwereld van kinderen met de bedoeling ouders bewust te maken wat scheiden met kinderen doet. Als wij jullie kunnen helpen, graag.
Ons boek "Een week mama, een week papa? wat kinderen echt nodig hebben bij scheiding", Lannoo 2014.
Ik had graag jullie filmpje gebruikt in lessen die ik geef over dit thema, kan dit?
Citeer
+3 #2 kristin vangenechten 22-10-2014 09:32
Ik las net een artikel over jullie initiatief, en ben heel benieuwd naar jullie film. Geweldig dat jullie hier zo voor opkomen. Als (gescheiden) ouder is het heel frustrerend dat beslissingen rond kinderen over hun hoofden heen genomen worden in rechtbanken, op basis van de advocaat die het luidst brult of de andere het hardst afbreekt. De mening van kinderen wordt niet gevraagd, maar zij zitten met de gevolgen. Dank jullie wel om hen een stem te geven.
Kan ik jullie film ergens zien ?
Citeer
+3 #1 Hans Bridts 22-10-2014 08:42
Beste KAJ-ers,
Gefeliciteerd met deze actie voor meer kinder- en jongerenrechten bij echtscheiding. Hopelijk krijgen jullie steun van andere jeugdbewegingen om het jongerenstandpu nt bepalender te maken bij echtscheiding. Jongeren hebben ook rechten niet enkel ouders. Het recht focust zich daar nu volledig op en dat is achterhaald. Jongeren hebben het recht om hun leven uit te bouwen met zo min mogelijk hindernissen. Een echtscheiding werpt er hoe dan ook een heleboel op. Nogmaals: gefeliciteerd. Ik durf te hopen dat dit een belangrijk thema wordt waardoor verandering mogelijk wordt.
Citeer

Plaats reactie