De campagne echtscheiding is nog maar eens het bewijs dat jongeren wél een eigen mening hebben en daarvoor durven opkomen, recht van spreken hebben als ervaringsdeskundige én de power hebben om aan hun eigen realiteit iets te veranderen.

Ik ben ook een mens, ik heb ook een mening en ik wil dat er met mij rekening gehouden wordt, zegt Sieg.

Straffe dinges! Dat merken we ook aan de hand van de bevestigingen die we nog dagelijks ontvangen via e-mail en telefoon van andere organisaties, beleidsmakers, ouders, andere jongeren, enz.

De werkgroep echtscheiding heeft er dan ook voor gekozen om verder te zetten. De dynamiek op 22 november en daarna was heel sterk, maar er is ook nog véél werk aan de winkel. We willen graag dat

  • er nog veel meer over gepraat wordt, door iedereen!
  • ouders, organisaties en scholen naar ons luisteren, rekening houden met onze situatie en daarnaar vragen!
  • ouders niet zomaar kunnen scheiden zonder dat ze hebben nagedacht over hoe ze hun kinderen verder samen gaan opvoeden!
  • iedereen weet welke invloed een echtscheiding op het leven van een jongere heeft!
  • de jongeren zelf niet vergeten dat zij wél recht van spreken hebben!
  •  

     Na 22 november werden we uitgenodigd door federaal minister van Justitie, Koen Geens. Wij werden op het kabinet ontvangen om daar onze eisen toe te lichten. Sieg, Lepla en Janne waren in de vroege uurtjes reeds vertrokken om tegen 8u30 in Brussel te zijn. Daarom zeker niet minder fit, en gedreven door waarvoor ze staan, spraken ze hun boodschap luid en duidelijk. En deze is zeker aangekomen. Hier enkele stukjes uit het persbericht:

De laatste maanden eisten de jongeren aandacht voor de gevolgen die zij ondervinden na de scheiding van hun ouders. Een bevraging bij jongeren legde een aantal pijnpunten bloot. Jongeren worden ingeschakeld als postduif tussen hun ouders, bijvoorbeeld als de alimentatie nog niet is betaald of wie het geld van de sportdag op school zal betalen, klinkt het bij Els Michiels, voorzitter van KAJ.

Ouders kunnen positieve verhalen over het verblijf bij de andere ouder niet aan, waardoor jongeren er gewoon niet durven over vertellen.

Anderzijds betekent de verblijfsregeling een zware last voor de jongeren. De verblijfsregeling bemoeilijkt het dagdagelijkse leven en de normale ontwikkeling van de jongeren. De regeling werd ooit, op het moment van de scheiding, met een rechter vastgelegd en werd sindsdien niet gewijzigd. Ouders willen vaak niet van de vaste structuur afwijken, waardoor bijvoorbeeld een engagement voor een hobby of zelfs een vakantiejob onmogelijk worden. Ook wordt co-ouderschap door rechters als het beste voor ouders en kinderen beschouwd en aldus toegepast, al is dit lang niet voor alle jongeren aangepast aan hun verlangens, aldus Sieg, Janne en Lepla.

De KAJ-delegatie ging met de minister in gesprek over de rol die Justitie kan spelen om deze pijnpunten weg te werken. Zo willen de jongeren dat de echtscheidingsprocedure aangepast wordt, zodat ouders die gaan scheiden verplicht drie bemiddelingssessies volgen, voorafgaand aan de scheiding. Daarbij moet voor hen een bemiddelaar als vaste gesprekspartner voor ouders én kinderen een centrale rol invullen. De bemiddelaar informeert enerzijds de ouders over de impact die een scheiding heeft voor een kind en hoe de ouder daarmee kan omgaan. Anderzijds hoort hij het kind en brengt hij het leven van het kind, diens gedachten en verlangens in beeld. De rechter beslist uiteindelijk op basis van het dossier van de bemiddelaar over de verblijfsregeling.

Minister Geens is het voorstel van de jongeren genegen: Er wordt een enorme maturiteit verwacht van kinderen. Het lijkt me goed om deze kinderen uit de conflictsfeer te houden door bemiddeling te organiseren. Een toegankelijke bemiddelaar met een permanente rol die opereert in de semi-juridische sfeer, als een soort biechtvader voor de kinderen, zou heel wat ellende voorkomen. Ik laat het in elk geval door mijn kabinet onderzoeken, want we moeten hier dringend werk van maken. Tegelijk formuleerde de minister echter bedenkingen. Michiels: De minister is bezorgd dat het voorstel budgettair moeilijk zal liggen. Wanneer we echter de omvang van het probleem bekijken, stellen we vast dat we hier te maken hebben met een enorm maatschappelijk probleem met vergaande gevolgen voor jongeren. Enkel in 2013 scheidden in België de ouders van 25.000 kinderen en jongeren. België zit in de top drie van EU-landen met het hoogste aantal echtscheidingen. België kiest er bewust voor om een zeer eenvoudig scheidingsbeleid toe te passen, een 'quick break' noemen ze dat, alsof je een auto koopt of een lening bij de bank aangaat. Erg schrijnend is dat, als we zien hoeveel impact dit heeft op hoeveel jonge mensen levens. Een moderne beschaving die naam waardig hoeft geen twee keer na te denken om resoluut te kiezen voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Deze laatste uitspraken van de minister en zijn woordvoerder bevestigen nogmaals onze jongeren en het verderzetten van de campagne:

Jullie zijn de enige met een authentieke en geloofwaardige boodschap

Jullie zijn de enige met een authentieke en geloofwaardige boodschap

Jullie spreken uit ervaring, en dat is sterk

Jullie boodschap is gestructureerd, daar is over nagedacht

Jullie hebben het recht om jullie stem te laten horen

Jullie moeten deze boodschap blijven uitdragen

Hier stopt het dus niet bij!

Ondertussen is de werkgroep aangegroeid tot minstens 15 leden en deze groeit nog elke dag! Samen volgen we de uitspraken en de beloftes van minister Geens op. Maar ook onze eigen besluiten: wat kunnen WIJ doen opdat deze eisen bereikt worden?

De eerstvolgende halte is een contact met minister van Jeugd, Sven Gatz. Hij belde ons op omdat hij ook onze straffe kajotters aan het woord wil horen. Als minister van Jeugd is het in eerste plaats aan hem om onze jongeren te bevestigen én verdedigen!

Wat kunnen jullie doen?

Duizenden jongeren beleven deze realiteit vandaag, iedere cultuur, iedere leeftijd. Het is belangrijk dat ze weten dat ze niet alleen zijn en er een straffe groep jongeren achter hen staat. Wij zijn nog steeds op zoek naar meer getuigenissen en/of engagement om deze veranderingen te bereiken in de werkgroep. Niet enkel vanuit leden van KAJ, maar misschien ken je ook nog iemand op school, vrienden of een neef of nicht? Met meer staan we sterker. Heb jij gescheiden ouders en herken je jezelf in de pijnpunten en onze eisen? Neem contact op met je vrijgestelde of iemand van de werkgroep! Of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats reactie